LOGOTIPO-facebook

 

 

No hi ha futur, però fem ganxet. El terme artesania ha cobrat altres accepcions i s’ha cobert d’una pàtina hipster que li dóna legitimitat a les manualitats de tota la vida. Reneix el Do It Yourself entre una Billy d’Ikea i una pastilla de sabó artesanal. No sabem si aquesta tornada als treballs manuals és deguda a la hipertecnologització de la societat i les relacions interpersonals, si és un altre pas de rosca de la modernitat, o si és una reacció d’aprofitament dels recursos davant la crisi. O una preparació per a un món postapocalíptic on haurem de fer els nostres propis cupcakes per sobreviure.

Si voleu esbrinar una mica més, hem preparat un Liminal GR per donar-li un parell de voltes a aquesta nova era del DIY. Aquest dimecres 15 de gener, a l’Antic Teatre, us esperem a les 19:00h!

19:00h – Elisabet Roselló. 
L’Steampunk es un moviment cibercultural, inclusiu i ampli que ha atret l’atenció d’artistes del cine, el disseny i la música, i a milers de persones a internet degut a la bellesa o la singularitat de la seva manifestació creativa. Un retrofuturisme basat en la II Revolució Industrial (1850 – 1910 aprox.) reconstrueix un futur que mai va ser en un moment que el concepte “Modernitat” queda qüestionat. A vegades és més utòpic, altres té un sentit molt crític i distòpic a través de la acció creativa, o juga amb el remixeig en clau d’humor pop que difon la passió pel Do It Yourself com empoderament davant el consumisme.
Amb aquesta ponència descobrirem les connexions del moviment Steampunk amb el moviment Maker (la clau de la II Revolució Industrial segons l’editor de Wired, Chris Anderson), així com la cibercultura i les contracultures estadounidenses.

Elisabet Roselló treballa com a consultora cultural, investigadora i analista de tendències. Està especialitzada en societat digital, així com en “cultura dispersa” (ciència-ficció, fantasia i allò geek), i els nous moviments culturals de la III Revolució Industrial. En el seu temps lliure fa de ballarina de dansa fusió i de “Crafter”

ElisabetRosello.blogspot.com 

19:30h – unoStringSynth
unoStringSynth es un baix elèctric d’una sola corda hackejat amb Arduino que permet interpretar frasejos musicals impossibles de manera intuïtiva i amb més actitud i intuïció que talent i coneixement.

El projecte d’unoStringSynth va ser iniciat per Oscar Martínez Carmona, enginyer de so i maker musical al 2012. Recentment Oriol Corroto Salas, enginyer de so i músic professional, s’ha incorporat a la fase de desenvolupament. Actualment el projecte es troba en la fase de millora del prototip i divulgació.

www.rockintechprojects.net
Twitter: @unoStringSynth

20:00h. CODECO.
No hi ha connexió a internet.
Sessió de treball col·lectiu. Posem-nos a treballar!
Anem a crear un mural col·lectiu fent servir els pegato-píxels amb les nostres pròpies mans.
Cada assistent s’encarregarà d’un fragment d’aquesta obra els fragments de la qual s’uniran a mode de patch-work al final de la sessió.
Utilitzarem una variant de la nostra Micro Paleta Gràfica Codeco, en la que els píxels es converteixen en enganxines.
Mentre treballem, tindrem temps per xerrar distesament recreant les reunions de les nostres mares o àvies, en les que realitzaven les seves “tasques”.

Juan Lesta i Belén Montero coordinen el projecte codeco des de 2001. Són artistes visuals i directors audiovisuals.
http://codeco.org
http://esferobite.com
http://vimeo.com/esferobite

20:30h. Irene Pérez Gil. 
WRAP THE YARN OVER YOUR HOOK_ENGANCHAD@S AL GANCHILLO

Una xerrada que explora el perquè i el com de l’apogeu de l’afició al ganxet dins del marc socio-econòmic actual. Un viatge entre la protesta, la resistència i el deixarse endur.

Irene Pérez és una artista visual. Durant la seva formació acadèmica als Estats Units els fils, les llanes i les agulles li van oferir els materials, les tècniques i el ritme adequat per el contingut i la realització de les seves obres. Ha realitzat projectes de diversa temàtica i format, el més recent sobre les nocions de la llar.

http://ireneperez.net

21:00h –  Oscar Guayabero. TED TALK
La generació d’objectes domèstics ha estat territori de l’artesania des del inicis de l’home fins la revolució industrial. Després l’artesania ha estat erràtica entre la decoració, l’art i les manualitats. De fa un temps l’aparició d’una neoartesania vinculada a una certa habilitat manual i alhora un considerable snobisme pel que en diem crafter ha creat un nou escenari que aplega: Sortida econòmica per a uns, tendència de moda, teràpia ocupacional, fenomen urbà, etc. No farem judicis de valor, però potser si caldria analitzar que suposa aquesta invasió de “makers” manuals i sovint naïfs, quan semblava que havíem entrat a la era del coneixement.

http://guayabero.net
21:30h –  Aimar Perez
Kit D.I.Y. (Dance It Yourself)
Fes-te un kit per aprendre a ballar tu mateix – Dance It Yourself.
D’una manera dinàmica, i seguint unes instruccions bàsiques, ens farem un kit amb targetes de colors per aprendre els principis bàsics de la dansa.
Amb el teu kit podràs practicar a casa, a la discoteca, al gimnàs, al carrer o al parc; sol, amb amics, en parella o amb la teva neboda.
Ja ho deia Nietzche, un dia en el que no hem ballat com a mínim un minut es un dia perdut. No deixem escapar un dia més de les nostres vides!

Aimar Pérez Galí treballa en el camp de la dansa i les arts escèniques com a ballarí, performer, creador, pedagog, investigador i escriptor.